Het verpakkende bedrijfsleven, de Nederlandse gemeenten en staatssecretaris Atsma hebben de nieuwe Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022 ondertekend. De kennisgeving hiervan is 28 december 2012 gepubliceerd in de Staatscourant.
De Raamovereenkomst II en de begeleidende brief van de staatssecretaris staan in de linkerkolom bij downloads. In deze Raamovereenkomst is afgesproken dat bedrijven de komende jaren meer verpakkingsmateriaal gaan hergebruiken en de hele verpakkingsketen verder zullen verduurzamen. Voorts staat het verpakkende bedrijfsleven borg voor een robuust en toereikend financieringsstelsel in de vorm van de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. De verpakkingenbelasting is per 31 december 2012 afgeschaft.
Voor kunststofverpakkingen is een hergebruikspercentage vastgesteld van 52%. Dat percentage moet worden gehaald in 2022, maar partijen streven ernaar de doelstelling al in 2017 te realiseren.
In de Raamovereenkomst II speelt de Verduurzamingsagenda een prominent rol, die als pijlers kent:
- re-duce
- re-new
- re-use
- re-cycle
Over de mogelijkheden voor kunststofverpakkingen leest u meer bij het onderdeel ‘Verduurzamingsagenda’ op de VMK-website. Consumenten kunnen met vragen over verpakkingen en milieu terecht op www.meldpuntverpakkingen.nl. Ze kunnen ook suggesties en ideeën voor verbetering van de milieuvriendelijkheid van verpakkingen inbrengen. De site is opgezet in het kader van de Raamovereenkomst II.
Bedrijven hebben onverminderd de plicht te zorgen dat de verpakking voldoet aan:
- Essentiële eisen
- preventiedoelstellingen. Verpakkingen mogen niet groter of zwaarder zijn dan noodzakelijk, daarbij rekening houdend met de functionele eisen van de verpakking