Op 14 januari 2011 is de PIM ( Plastic Implementation Measure) goedgekeurd door het EU-parlement.
Dit is de nieuwe EU-voedselcontactwetgeving voor kunststoffen die de kunststofrichtlijn vervangt. De verordening bevat de kunststoffenrichtlijn 2002/72/EC, de 6 wijzigingen en verschillende richtlijnen over migratietesten. Dat maakt het overzichtelijker. De gehele verordening is te downloaden via de link onderin dit document * De belangrijkste veranderingen worden hieronder in het kort aangegeven.
Voordelen van de PIM:
- Alle voedselcontactwetgeving voor kunststoffen wordt in één document samengevat.**
- Direct werkend. Deze verordening treedt in werking op 1 mei 2011 en is direct werkend in de EU-staten.
- Nieuw. Sommige klanten vragen iedere twee jaar nieuwe certificaten. Migratietesten zijn volgens art. 32 van de nieuwe verordening geldig zolang de producent geen veranderingen aanbrengt in de formulering of en het productieproces.
Nadelen van de PIM:
- Uitbreiding van wetgeving voor artikelen met verschillende (kunststof) lagen (multi materials multi layer).
- Iedere kunststoflaag moet aan de verordening voldoen, tenzij er een functionele barrière is tussen het kunststof en het voedsel (art.5).
- Nieuw. Voor stoffen met restricties in lijmen, coatings en drukinkten die op de positieve lijst staan van de kunststofverordening geldt de SML-waarde ook (art.6).
- Veranderingen in de simulanten die gebruikt worden bij migratietesten.
10% ethanol i.p.v. (gedestilleerd) water voor waterige vloeistoffen. Nieuwe simulant voor droog voedsel (TENAX of Poly (2,6-difenyl-p-fenylaanoxide). In de PIM worden geen substituten gegeven voor simulanten (voorheen waren dat isooctaan, 95% ethanol en TENAX. - Verandering testcondities
Andere testtijden en temperaturen voor specifieke migratietesten (SM). Bijv. voor voedselverpakkingen die langer dan 3 maanden voedsel bewaren, wordt de testtemperatuur 50 ºC. i.p.v. 40 ºC. Voor bewaarcondities langer dan 6 maanden moet er getest worden bij 60 ºC. - Aanvullende wetgeving voor voorwerpen voor herhaald gebruik (bijv. diepvriesdozen). Migratietest drie maal uitgevoerd op eenzelfde monster. Op basis van de resultaten van de derde test wordt bepaald of het materiaal of voorwerp aan de migratie eisen voldoet.
- Één positieve lijst van additieven en monomeren die gebruikt mogen worden i.p.v. twee lijsten. Dit maakt de lijst moeilijker om te vergelijken met de eerder gepubliceerde lijsten.
- het gebruik van nano-stoffen is niet toegestaan, tenzij deze geautoriseerd zijn voor een bepaald gebruik. Voor het gebruik van titaannitride en koolzwart (carbon black) gelden restricties.
In de PIM worden geen worst case condities meer vermeld (was voor waterige producten 4 uur bij 100 ºC en 2 uur bij 175 ºC voor olijfolie).
Overgangstermijn art. 22
- tot 31 december 2012 zullen supporting documents gebaseerd moeten zijn op de testmethoden van (globale) overall en specifieke migratie zoals beschreven in de oude richtlijn 82/711 EEC.
- Vanaf 1 januari 2013 tot 31 december mag men volgens de oude (82/711/EEC en de nieuwe testmethode testen.
- Vanaf 1 januari 2016, vijf jaar na inwerking treding van deze verordening, zullen de DoC (verklaring van overeenstemming) en de supporting documents gebaseerd moeten zijn op de nieuwe regels van de PIM-verordening.
Let op!
Artikelen die bedoeld zijn voor voedselcontact die in Nederland geproduceerd worden moeten naast de Europese wetgeving ook aan de Nederlandse wetgeving (Warenwet) voldoen.
* Bekijk de verordening
** de verordening bevat de kunststofrichtlijn 2002/72/EU, de 6 wijzigingen en de verschillende richtlijnen over migratietesten.
Bron: VMK febr. 2011