Wetgeving omtrent Verpakkingen en verpakkingsmaterialen
Europese wetgeving
Voor voedselcontactmaterialen ( verpakkingsmaterialen die (mogelijk) met voedsel in contact komen) zijn er twee soorten Europese regelgeving.
Verordeningen
Verordeningen zijn maatregelingen die direct van kracht gaan op de vastgestelde datum zonder dat ze doorgevoerd hoeven te worden in de nationale wetgeving.
De Europese regelgeving geldt boven de nationale wetgeving en overeenkomstige wetgeving moet in de nationale wetgeving worden geschrapt. Bij controle van een materiaal moet dus naar zowel de Europese als de nationale wet- en regelgeving gekeken worden. De belangrijkste verordening is de Kaderverordening, deze is de basis van alle wet- en regelgeving omtrent voedselcontact materialen. Overige verordeningen en richtlijnen zijn hier een aanvulling op.
GMP
Eén van de belangrijkste verordeningen is verordening EG 2023/2006, GMP oftewel Good Manufacturing Practice.
GMP is een kwaliteitsborgingssysteem. Bij GMP wordt vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt.
Tijdens de productie worden alle grondstoffen, tussen- en eindproducten gecontroleerd en wordt het proces precies bijgehouden. Blijkt er achteraf toch iets mis te lopen met een bepaalde partij verpakkingen, dan kan men altijd achterhalen hoe ze gemaakt zijn, wie ze getest heeft, waar en welke grondstoffen er gebruikt zijn.
Richtlijnen
Richtlijnen zijn niet direct van kracht, maar moeten eerst geïmplementeerd worden in een nationale wet, besluit of regeling. De periode waarin deze moet zijn doorgevoerd is meestal anderhalf jaar.
Nederlandse wetgeving
Warenwet
In Nederland vallen verpakkingen en verpakkingsmaterialen onder de Warenwet.
In de Warenwet staat aan welke eisen voedingsmiddelen en andere producten voor consumenten moeten voldoen. Een levensmiddel of product mag de gezondheid of veiligheid van de consument niet in gevaar brengen. Aan de Warenwet zijn besluiten en regelingen toegevoegd.
Onderdeel van deze wet is het Verpakkingen- en gebruiksartikelenbesluit en de regeling Verpakkingen en gebruiksartikelen, waarin de materialen zijn opgenomen die (mogelijk) met voedsel in aanraking kunnen komen.
De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit, NVWA, voert de controles uit op de wet- en regelgeving.