De levensmiddelenindustrie kan veel meer plastic recyclen, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. De meeste plastic verpakkingen zijn gemaakt van polyethyleen. Dit plastic wordt tot nu toe slechts beperkt hergebruikt in nieuwe plastic flessen, het meeste komt terecht in producten als rioleringsbuizen.
Wageningen Food and Biobased Research deed onderzoek met ingezamelde polyethyleen-flessen. Dat gebeurde in fases, waarbij aan het eind schone polyethyleen-flessen resteerden. Naarmate het polyethyleen zuiverder is, des te beter de is kwaliteit en de mechanische sterkte en kan het beter worden hergebruikt.
Veel levensmiddelenbedrijven willen alleen nieuw polyethyleen gebruiken. Dat is goedkoper en van betere kwaliteit. Met gebruikt plastic kan de kleur en geur van de verpakking iets afwijken. Als het materiaal goed en zuiver wordt gescheiden, is het echter prima her te gebruiken, menen de onderzoekers.
Om tot verbetering te komen moeten alle belanghebbenden een stap zetten. De supermarkten moeten doelen stellen dat ze meer plastic afval willen hergebruiken. De sorteerbedrijven moeten prikkels krijgen om goed te sorteren, in plaats van zoveel mogelijk kilo’s te verwerken. En de overheid moet regels opstellen die de recycling van plastic afval stimuleert.
Meer informatie is te vinden in het artikel ‘The impact of impurities on the mechanical
Bron: FoodHolland 9 febr 2021