WAGENINGEN – Afbreekbaar plastic, zoals koffiebekers, eierdozen en frietbakjes, is wél snel afbreekbaar. Dat stelt de Wageningen Universiteit. Die onderzocht wat er met zulk composteerbaar plastic gebeurt als dit tussen ander GFT-afval belandt en wat er van de plastics overblijft na een bepaalde tijd.
Eerder deze week veroorzaakte tv-programma De Monitor de nodige ophef door te stellen dat veel afbreekbaar plastic helemaal niet wordt afgebroken omdat het veel te lang zou duren.
De programmamakers lieten zien dat afvalbedrijven die het duurdere maar afbreekbare plastic inzamelen, deze in veel gevallen gewoon als restafval verwerken. Afbreekbaar plastic zorgt niet voor betere compost en het duurt veel langer, en dus wordt het liever niet gebruikt door compostbedrijven, zo zeggen zij in de uitzending.
Elf dagen
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zeggen nu dat zulke bekertjes of bakjes wel degelijk verwerkt kunnen worden tot compost en zelfs in een korte tijd. Ze stellen dat vast na het volgen van diverse composteerbare plastic producten, zoals theezakjes en plantenpotten, in een GFT-verwerking.
Na elf dagen was een groot deel van de plastics dusdanig afgebroken, dat het aangemerkt kon worden als compost. In sommige gevallen zelfs sneller dan bepaalde takken en sinaasappelschillen. Hiermee spreken zij de afvalverwerkers in het tv-programma tegen.
Na elf dagen bleek 1 procent van het materiaal te bestaan uit fossiel en niet-afbreekbaar plastic. De aanwezigheid van deze plastics baart de onderzoekers zorgen. De Wageningen Universiteit zegt dat dit een probleem vormt voor de afvalverwerking en moet worden opgelost.
Bron: Omroep Gelderland 13-2-2020