De publieke opinie keert zich tegen plastic. Dat constateert Wageningen UR aan het begin van een op 19 november gepubliceerde longread over plastic verpakkingen.
Een mooi voorbeeld van de breed gevoelde zorgen om plastic, is het feit dat een van de vijf vragen tijdens het Kindervragenuurtje in de Tweede Kamer eerder vandaag ging over plastic verpakkingen.
Basisscholen mochten vragen inzenden. Uit de vele inzendingen werden er vijf geselecteerd.
Twee scholieren van de Al Amana-school in Zeist wilden van Stientje van Veldhoven, minister van Milieu en Wonen, weten waarom er zoveel plastic verpakkingen zitten om de producten die we kopen. Dat naast vragen over pesten (waarom niet strafbaar?), wie er nou eigenlijk de baas is in Nederland (Rutte of Willem-Alexander?), over oorlog (is Nederland wel goed voorbereid?) en over vlees (hoe streng wordt gecontroleerd op dierenmishandeling?).
Plastic per saldo duurzamer
Misschien hadden de scholieren de vraag over plastic verpakkingen beter aan de Wageningse onderzoekers Christiaan Bolck en Eelke Westra kunnen stellen. “De uitdaging ligt bij het kwantificeren van de afweging van opties”, schrijven Bolck en Westra in hun longread over plastic verpakkingen. “Waar zit het kritische punt op het gebied van duurzaamheid? In welk geval is het per saldo duurzamer om toch niet-duurzaam verpakkingsmateriaal te gebruiken?”
‘Versketen intelligent maken’
De basisscholieren hebben dan tegenwoordig wel Engels, maar of ze bij ‘Quality Controlled Logistics’ meteen een beeld hebben en zich wat minder zorgen zouden maken om al dat plastic, is de vraag. Bolck en Westra: “Quality Controlled Logistics(QCL) is de naam van de benadering om de keten van versproducten intelligent te maken in het afstemmen van de kwaliteit van versproducten op de kwaliteitswensen van verschillende klantgroepen.”
Klantopvattingen van ‘kwaliteit’
Sensormetingen, data-uitwisseling naar de cloud en het invoeren van die gegevens in modellen maken het mogelijk om te sturen op de klantopvatting van ‘kwaliteit’, inclusief duurzaamheid, melden de onderzoekers. “De bredere scope van QCL biedt de gelegenheid om anders naar de logistieke keten en de verpakkingsketen te kijken.”
Product weerbaarder maken
Dit kan nieuwe antwoorden opleveren op de vraag of een verpakking nodig is en welke verpakking dat dan zou zijn. Dankzij verbetering van de condities in de keten moet het mogelijk zijn om producten ‘weerbaarder’ te maken zodat de productkwaliteit langer intact blijft. Daardoor zouden groenten en fruit met minder verpakking toekunnen.
Ondervraag verpakkingenonderzoeker
Donderdag 21 november spreekt Maxence Paillart, een collega van Bolck en Westra, namens Wageningen UR op congres Ondernemen in de Tuinbouw: Vers Verpakt. Wie na het lezen van het Wageningse artikel nog vragen heeft, kan bij Paillart misschien in tuinderstaal nog wat antwoorden loskrijgen.
Dynamische verpakking voor langer houdbaarheid
Eén van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van agf-verpakkingen is een dynamische verpakking gericht op een nog langere houdbaarheid en betere productkwaliteit voor de consument. Dit door Wageningen Food & Biobased Research gepatenteerde verpakkingsmateriaal reageert op de omgevingstemperatuur. Al naar gelang het product in de koeling staat of bij kamertemperatuur wordt bewaard, past de verpakking de doorlaatbaarheid aan op wat het versproduct nodig heeft. Daardoor blijft het product langer vers.
Bron: Gfactueel 19-11-2019