Wet- en regelgeving
Kaderverordening 1935/2004
Welke wetgeving en richtlijnen zijn van toepassing op blik dat in contact komt met voedsel? Allereerst de Kaderverordening 1935/2004 EC.
Uitgangspunt van de Kaderverordening is dat voedselcontactmaterialen veilig zijn en derhalve dat eventuele migratie van stoffen vanuit de materialen:
– de gezondheid van de mens niet schaadt
– de samenstelling van het voedsel niet verandert en
– de geur of smaak van het voedsel niet aantast (organoleptische eigenschappen)
PIM – Plastic Implementation Measure 10/2011/EC
Op 14 januari 2011 is de PIM ( Plastic Implementation Measure) goedgekeurd door het EU-parlement.
Dit is de nieuwe EU-voedselcontactwetgeving voor kunststoffen die de kunststofrichtlijn vervangt. De verordening bevat de kunststoffenrichtlijn 2002/72/EC, de 6 wijzigingen en verschillende richtlijnen over migratietesten. Dat maakt het overzichtelijker.
Essentiële eisen
In bijlage II van de Europese Richtlijn Verpakking en Verpakkingsafval (94/62/EG en amendement 2004/12/EG worden de Essentiële Eisen omschreven waaraan alle verpakkingen op de Europese markt moeten voldoen.
Dat betreft :
- Eisen betreffende de vervaardiging en de samenstelling van verpakkingen.
- Eisen betreffende het producthergebruik van verpakkingen
- terugwinning in de vorm van hergebruik van materialen
- Eisen betreffende de terugwinning van verpakkingen:
- terugwinning in de vorm van energie
- terugwinning in de vorm van compostering
- biologisch afbreekbare verpakkingen.
Zie voor een uitgebreide beschrijven het hoofdstuk Eisen aan verpakkingen
Nationale wetgeving.
De Regeling Verpakkingen en gebruiksartikelen (RVG), onderdeel van de Warenwet, geeft uitvoering aan het Warenwetbesluit Verpakkingen en gebruiksartikelen.
Deze regeling werkt met positieve lijsten, dat wil zeggen dat alleen die stoffen mogen worden gebruikt ter vervaardiging van de verpakking of het gebruiksartikel, die op de lijst vermeld staan. Voor iedere materiaalsoort zijn lijsten van uitgangsstoffen, hulpstoffen en additieven opgesteld.
Overigens richtlijnen
Traceerbaarheid.
Vanaf 27 oktober 2006 is de traceerbaarheid verplicht voor verpakkingen en gebruiksartikelen die bestemd zijn om in contact te komen met levensmiddelen. Dit betekent onder andere dat een product aantoonbaar gevolgd wordt gedurende alle stadia van productie en distributie (inclusief 1 stap terug en 1 stap voorwaarts). De betreffende informatie moet beschikbaar zijn voor de autoriteiten, in Nederland de
DoC
Een Declaration of Compliance (DoC, ofwel Verklaring van Overeenstemming), moet worden verstrekt door degene die verpakkingen en/of gebruiksartikelen op de markt brengt die in aanraking komen met voedsel of daarvoor zijn bestemd.
Een DoC bevat:
- Naam en adres van het bedrijf dat het materiaal verkoopt
- Omschrijving van het voedselcontactmateriaal
- Datum v.d. verklaring
- De bevestiging dat het materiaal voldoet aan Verordening EG 1935/2004 (Kaderverordening).
- Adequate informatie over de gebruikte stoffen of afbraakproducten daarvan.
- Resultaten van de migratietest(en).
- Restricties die van toepassing zijn op het gebruik (max. contacttijd, max. contact temperatuur, uitsluiting bepaalde voedseltypes enz..)
GMP
Met ingang van 1 augustus 2008 is de GMP (Good Manufacturing Practice). verordening in werking getreden. De GMP verordening beoogt “goede fabricagemethoden voor materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen”.
Bronnen: NRK, Recycling Platvorm, Joop Voet Verpakkingen, eur-lex.europe.eu, ING
__________________________________________________________________________
– Noot. Sommige klanten vragen iedere twee jaar nieuwe certificaten. Migratietesten zijn volgens art. 32 van de nieuwe verordening geldig zolang de producent geen veranderingen aanbrengt in de formulering of en het productieproces.