De leden van de NVGP (Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Papier- en verpakkingsmaterialen) hebben kennisgenomen van de voorgenomen Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid en de Reductiemaatregelen, met als voorgenomen ingangsdatum 1 januari 2023, als onderdeel van de Single Used Packaging directive (SUP).
De leden onderschrijven nadrukkelijk dat er een actieve bijdrage geleverd moet worden aan het terugdringen van zwerfafval en zijn zich bewust van het belang van het inzamelen en recyclen van de producten die zij verhandelen.
De leden hebben bezwaar tegen twee punten vermeldt in de Concept Regeling:
Hoogwaardige recycling
De NVGP zou het ministerie willen verzoeken de definitie van ‘hoogwaardige recycling’ te herzien. Dit volgens de publicatie van 24 maart 2015 in de Staatscourant van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, die tot stand is gekomen in samenwerking met de: Branchevereniging Recycling Breken en Sorteren, Federatie Herwinning Grondstoffen, Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement, Vereniging Afvalbedrijven, in verlengde van LAP3.
Voedselveiligheidswetgeving staat product to product recycling niet toe (m.u.v. PET in een gesloten systeem) en dus zal er meer gebruik worden gemaakt van virgin materialen, wat tot tekorten aan grondstoffen en een hogere milieudruk (CO2) leidt. Wat niet de bedoeling kan zijn.
Uitgebreide Producent Verantwoordelijkheid
De producent/importeur van de lege voedselverpakking of beker weet niet hoe deze gebruikt gaat worden en wat er in verpakt gaat worden. De producenten/importeurs hebben dus geen invloed op preventie, gebruik en afvoer van de verpakking en dat maakt het onredelijk dat zij belast worden. Tevens hebben de producenten/importeurs geen direct contact met de eindverbruiker – de consument – dus is er voor hen geen invloed mogelijk op de bewustwording van de consument. Daarnaast. De kans dat er met invoeren van de regeling zoals deze nu voor ligt zowel de producent en de verpakker belast worden is heel reëel.
Naast bovenstaande opmerking zijn er ook wat nog zorgen onder de leden.
Zorg 1:
De leden van de NVGP vragen zich onder anderen af wat de gevolgen zullen zijn van deze regeling, kijkend naar de verschillen in uitvoering van de EU Richtlijn in de directe landen om ons heen.
Als voorbeeld heeft België de ingangsdatum van de SUP wetgeving uitgesteld tot 1 maart 2023 en stelt Frankrijk weer een maximum aan het plastic gehalte per product. Het gevaar ligt op de loer dat met name eindgebruikers in grensstreken creatief zouden kunnen worden door te kijken naar de landen om ons heen en wellicht daar producten inkopen en daarmee de nationale regelgeving omzeilen.
Is er bij het opstellen van het regeling rekening gehouden met de verschillen in nationale wetgeving in de ons omringende landen?
Zorg 2:
Is het ministerie zich ervan bewust dat de term ‘hoogwaardige recycling’ een direct verbod op kartonnen bekers betekent en dit juist tot een negatieve milieu impact zal leiden?
Zorg 3:
Het tijdsbestek waarin de regeling geïmplementeerd wordt. Die is voor de meeste importeurs/producenten van (kartonnen) koffiebekers en voedselcontainers niet haalbaar en werkbaar. De verslagsleggingsplichten gelden vanaf 1 januari 2022, dit geeft de producenten/importeurs weinig voorbereidingstijd en een grote administratieve druk. Ook zullen er in sommige gevallen nieuwe machines moeten worden aangeschaft. De levertijd van zulke machines lopen op tot 12 maanden of meer. Onze leden hebben meer tijd en armslag nodig om dit te kunnen verwezenlijken.
Ned. Ver. Van Groothandelaren in Papier- en verpakkingsmaterialen
Mary van der Sluisstraat 482 | 1095 ME AMSTERDAM | 06 555875382 |[email protected] | www.nvgp.nl